Luottotiedot - Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi

Lue alhaalta miten voit tarkistaa omat luottotiedot täysin ilmaiseksi. Lue lisää.

luottotiedot

Kuinka omat luottotiedot voi tarkistaa?

On tärkeää huolehtia siitä, että omat luottotiedot pysyvät puhtaina. Tämä tarkoittaa, että huolehditaan siitä, ettei sinulle pääse syntymään maksuhäiriömerkintöjä.

Nämä merkinnät nimittäin vaikeuttavat elämää monin eri tavoin. Seuraukset voivat olla vakavia ja kauaskantoisia.

Voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi Omatieto-palvelussa Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämän luottotietorekisterin kautta kerran 12 kuukaudessa. Kopio henkilöllisyystodistuksesta vaaditaan luottotietojen tarkistamiseksi.

Jos haluat tarkistaa luottotiedot nopeasti ja olet valmis maksamaan tiedoista, Bisnode Finland voi auttaa sinua. Joissakin tilanteissa myös toisen henkilön luottotietojen tarkistus voi olla tarpeen.

Maksaako omien luottotietojen tarkistaminen?

Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Mikäli sinulle riittää, että omat luottotiedot tarkistetaan kerran vuoden aikana, voit siis tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi.

Koska sinulla on mahdollisuus tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi kerran vuoden aikana, kannattaa tarkistaminen tehdä, ellet ole aivan varma omasta tilanteestasi. Varaa kopio henkilöllisyystodistuksesta valmiiksi, kun lähdet tarkistamaan omia luottotietoja.

Jos omat luottotietosi on tarpeen tarkistaa useammin, peritään luottotietosi tarkistamisesta maksu. Maksu peritään myös mikäli käytät Bisnode Finland Oy – nimisen yrityksen palveluita luottotietosi tarkistamiseksi.

Milloin kannattaa tarkistaa toisen henkilön luottotiedot?

Toisen henkilön luottotietojen tarkistus kannattaa esimerkiksi, jos toinen henkilö hakee sinulta lainaa tai vuokra-asuntoa. Tarkista luottotiedot myös, jos olet tekemässä hänen kanssaan osamaksusopimuksen.

Ilman luottotietoja sinun on vaikeaa tietää, miten toinen henkilö on aiemmin hoitanut taloudelliset sitoumuksensa. Jos esimerkiksi lainojen takaisinmaksu on jäänyt aiemminkin hoitamatta, miksi asiakas hoitaisi niitä nytkään?

Jos olet esimerkiksi vuokranantaja, on sinun tarpeellista tietää, miten potentiaalinen vuokralainen on hoitanut aiemmat vuokrasuhteensa ja muut taloudelliset sitoumuksensa. Tiedot auttavat sinua arvioimaan, voitko luottaa toisen henkilön maksukykyyn.

Luottotietojen tarkistaminen yrittäjänä

Jos toimit yrittäjänä, on asiakkaan luottotietojen tarkistaminen tietyissä tilanteissa erityisen tärkeää. Bisnode tarjoaa yrittäjälle nopean tavan tutkia asiakkaan luottotietoja.

Yrittäjänä esimerkiksi yhteistyökumppanisi tai toinen asiakas voi pyytää myös sinun luottotietojesi tarkistamista. Tällöin on hyvä muistaa, että voit pyytää henkilökohtaiset luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa. Saat luottotietosi ilmaiseksi Suomen asiakastieto oy:lta ja voit pyytää tietoja näppärästi verkon kautta.

Luottoluokituksen selvittäminen

Yrittäjän voi olla tarpeen selvittää myös asiakkaan luottoluokitus. Dun bradstreet voi auttaa yrittäjää tässä tehtävässä.

Luottoluokitus auttaa yrittäjää arvioimaan, onko asiakkaan tai yhteistyökumppanin maksukyky varmasti suunnitellun toiminnan tasoista. Samalla se auttaa arvioimaan miten asiakas tai yhteistyökumppani tulee selviytymään taloudellisista velvoitteistaan.

Näin voidaan vähentää yritystoiminnan riskejä. Riskien vähentäminen on kaikkien osapuolien etu!

Miksi luottotiedot ovat niin tärkeät?

Puhtaat luottotiedot ovat tärkeät monesta eri syystä. Ellet ole varma omista luottotiedoistasi, voit tarkistaa luottotietosi suomen asiakastiedon kautta kerran vuodessa ilmaiseksi.

Jos omat luottotietosi eivät ole kunnossa, sinun voi olla vaikeaa saada muun muassa lainaa, vuokra-asunto tai osamaksusopimus. Sinun voi olla vaikeaa saada avattua jopa puhelinliittymä.

Edellä mainitut asiat ovat perin arkisia ja tavallisia asioita. Voit siis varmasti kuvitella, kuinka elämä muuttuu, jos nämä asiat eivät enää olekaan mahdollisia.

Etenkin lapsiperheissä luottotietojen menettäminen vaikuttaa useisiin ihmisiin. Niiden menettämisellä voi olla kauaskantoiset seuraukset koko perheelle.

Elämästä tulee siis monin tavoin yllättävän vaikeaa, jos luottotiedot menetetään. Tästä syystä ne kannattaa pitää puhtaina!

Pystynkö näkemään kenelle tietoja on luovutettu?

Voit tarkistaa Suomen asiakastieto -palvelun avulla myös sen kenelle omien luottotietojen tietoja on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana. Näin voit tarkistaa, onko joku ulkopuolinen nähnyt omat luottotietosi.

Mikäli asia vaivaa sinua, on tiedot helppo tarkistaa! Saat näin itsellesi mielenrauhaa.

Taloudelliset asiat ovat perin henkilökohtaisia asioita. Tällaisia asioita ei mielellään jaeta tuntemattomien kanssa.

Etenkin mahdolliset taloudelliset epäonnistumiset, kuten maksuhäiriömerkinnät, halutaan yleensä pitää omana tietona. Onneksi sinun on kuitenkin mahdollista saada tietää, kuka on tarkastellut luottotietojasi!

Pidä luottotietosi puhtaina – Pysäytä ylivelkaantuminen ajoissa

Jos taloudellinen tilanteesi huolettaa sinua, ryhdy ylivelkaantumisen estäviin toimiin ajoissa! Älä jää murehtimaan taloudellista tilannettasi yksin, vaan ota tarvittaessa yhteyttä alan asiantuntijaan.

Omat luottotiedot on tärkeää pyrkiä pitämään puhtaina lähes keinolla millä hyvänsä, sillä puhtaat luottotiedot helpottavat elämää monin tavoin. On helpompaa ennaltaehkäistä luottotietojen menettäminen kuin lähteä ratkaisemaan sitä vyyhtiä, jonka niiden menettäminen saa aikaan!

Voit hakea talous- ja velkaneuvontaa tilanteesi selvittämiseksi. Myös yhdistelylaina voi auttaa ratkaisemaan tilanteesi.

Yhdistelylaina tarkoittaa sitä, että velkaantunut henkilö, jolla on useita erillisiä lainoja, hakee yhdistelylainaa maksaakseen tällä lainalla muut lainat pois. Jatkossa velallisella on siis maksettavana vain yksi laina, minkä ansiosta hänellä on jatkossa maksettavanaan vain yhden lainan kulut.

Yhdistelylaina auttaa säästämään lainan koroissa sekä sen muissa kuluissa. Säästö voi olla riittävä ylivelkaantumisen pysäyttämiseksi, ellei tilanne ole vielä ehtinyt kovin pahaksi.