Lainaturva turvaa lainan takaisinmaksun

Lainan takaisinmaksun takaava lainaturva takaa sen, että velallinen saa maksettua asuntolainan odottamattomissa tilanteissa. Lue alhaalta miksi lainaturvan hankkimista kannattaa ehdottomasti harkita. Lue lisää.

lainaturva

Kilpailuta asuntolaina yhdellä hakemuksella

Etuan avulla voit maksutta kilpailuttaa asuntolainasi vaivattomasti. Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali. Voit  kilpailuttaa myös ASP-lainan.

Asuntolainapankki useammalle

Harkitsetko uuden asunnon ostamista, mutta et ole saanut lainaa omasta pankistasi tai muilta perinteisiltä pankeilta?

Bluestep Bank pyrkii auttamaan sinua silloin, kun muut pankit eivät siihen pysty. Käymme yhdessä läpi taloudellisen tilanteesi ja selvitämme mahdollisuutesi asuntolainan saamiseen.

Lainaturva palkansaajalle ja yrittäjälle

Voit ottaa lainaturvavakuutuksen asuntolainan hakemisen yhteydessä tai erikseen vakuutusyhtiöstä. Vakuutus korvaa esimerkiksi työkyvyttömyyden työttömyyden tai muun tilapäisen elämäntilanteen aiheuttamat taloudelliset haasteet. Tällaisia tilanteita voi tulla vastaan kenelle tahansa.

Kyseessä on vapaaehtoinen lainaturvavakuutus. Vakuutus auttaa paitsi konkreettisesti maksuvaikeuksissa, myös lisäämällä lainan ottajan mielenrauhaa.

Palkansaajalle lainaturvavakuutus antaa osaltaan turvaa työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalta. Yrittäjällä lainavakuutus puolestaan kattaa työkyvyttömyyden ja vakavan sairauden.

Lainaturvavakuutus voi sisältää lisäksi lainaturvan kuoleman tai tapaturmaisen pysyvän haitan varalta. Harkitse tarkasti jo etukäteen, tarvitsetko tällaista lisäturvaa.

Lainaturva työttömyyden varalta

Takaisinmaksuturva on mahdollinen kaikille, joiden ikä on välillä 18 – 59 vuotta, ja jotka ovat terveitä vakuutuksen edellyttämällä tavalla. Lainaturvan hakijan tulee siis olla täysi-ikäinen.

Lainaturva ei korvaa sellaista sairautta, tapaturmaa tai työttömyyttä, joka on ollut tiedossa silloin, kun vakuutus otetaan. Tilanne ei muutu, vaikka seurauksena olisi työttömyys tai työkyvyttömyys.

Siksi on tärkeää olla rehellinen antaessaan tietoja vakuutusta varten. Väärät tiedot voivat estää korvauksen saamisen.

Muita yleisiä ehtoja on muun muassa se, että turvan hakijan tulee olla työkykyinen. Hänen pitää olla myös työskennellyt yhtäjaksoisesti viimeisen puolen vuoden ajan.

Tiedossa ei myöskään saa olla vakuutuksen ottamisen hetkellä tulevaa työttömyyttä. Tuleva tiedossa oleva työttömyys estää lainaturvan saamisen.

Jos myöhemmin osoittautuu, että jossakin vakuutuksen ehdoissa ei ole oltu rehellisiä, vakuutus voidaan jopa purkaa. Vakutuuksen purkaminen on mahdollista, vaikka olisit juuri jäänyt työttömäksi.

Lainaturvavakuutus moniin tilanteisiin

Lainaturva on kaikkein suosituin asunnon hankkimiseen liittyvän luoton yhteydessä, mutta turva on usein mahdollista liittää esimerkiksi kulutusluottoihin. Se, millaisia tilanteita vakuutus kattaa, riippuu sen laajuudesta.

Jos kyseessä on kaikkein kattavin vakuutus, se voi sisältää kaiken mahdollisen: työttömyys, työkyvyttömyys, sairaus, pysyvä vamma ja kuolema. Toisaalta vakuutus voi kattaa vain osan näistä.

Valitse lainaturva oman tilanteen mukaan

Kukin vakuutus neuvotellaan henkilökohtaisesti ja voit asiantuntijan kanssa pohtia, millainen vakuutus sinun kannattaisi ottaa ja millaisen voi saada. Turva kannattaa aina valita oman tilanteen mukaan.

Lainaturvan voi ottaa myös vain osalle lainaa tai osalle laina-aikaa.

Lainan voi vakuuttaa kokonaisuudessaan

Jos olet 18 – 59 -vuotias, voit saada lainasummalle takauksen kokonaisuudessaan. Tämä on mahdollista, olipa lainasumma sitten 50 000 euroa, 150 000 euroa tai 300 000 euroa.

Turvan voi valita kattamaan vain osan luoton kokonaismäärästä. Takaisinmaksuturva on nimittäin mahdollista räätälöidä hyvinkin henkilökohtaisesti.

On hyvä huomata, että turva korvaa ainoastaan sopimuksessa määritellyn summan luoton kokonaiskustannuksista. Usein rajaksi on määritelty 15000 euroa kuukaudessa.

Kannattaako takaisinmaksuturva ottaa?

Kun pohtii lainaturvan ottamista luoton takaisinmaksun varmistamiseksi, kannattaa muistaa, että lainaturvan ottaminen ei ole pakollista vaan täysin vapaaehtoista. Kannattaa siis tarkastella rehellisesti omaa tilannetta.

Turvaa suositellaan erityisesti, mikäli oman alan työllisyys ei ole varmaa ja työttömyys on mahdollinen. Mieti siis, millainen on oma työllisyystilanteesi.

Toisaalta esimerkiksi työkyvyttömyys saattaa osua kenen tahansa kohdalle yllättäen, ja työttömäksi voi jäädä kuka vain. Tätäkin riskiä kannattaa pohtia omalta kohdalta.

Lainaturvaa suositellaan myös pysyvän haitan ja kuoleman varalta, jotta turva voi ulottua myös muuhun perheeseen vaikeassa elämäntilanteessa. Etenkin lapsiperheessä kannattaa miettiä tarkasti, kuinka lainan maksun käy, jos velallinen kuolee tai hänelle tulee pysyvä haitta.

Usein myös yhden aikuisen perheessä päädytään lainan turvaamiseen muun muassa työkyvyttömyyden ja vakavan sairauden varalta. Yhden aikuisen perheessä maksajiakin on vain yksi, joten hänen maksukyvystään on erityisen tärkeää pitää huolta.

Vakuutuksen ehdot kannattaa kaikissa tapauksissa lukea huolella. Varmista, että ymmärrät ehdot ja että ne sopivat tilanteeseesi.

Lainaturvavakuutus auttaa yllättävissä tilanteissa

Voit valita, millainen lainavakuutus sopii omaan tilanteeseesi. Esimerkiksi työkyvyttömyyden tai työttömyyden osumista omalle kohdalle ei voi ennakoida.

Vaikka vakuutuksen maksut saattavat tuntua turhilta, ne osoittavat tarpeellisuutensa, kun luoton lyhentäminen on edessä myös haastavissa tilanteissa. Tällaisessa tilanteessa haastavasta tilanteesta on mahdollista selvitä vakuutuksen avulla.

Kartoita kaikki vaihtoehdot

Toisaalta on hyvä muistaa, että lainavakuutus ei ole aina ainoa tapa selvitä lainan lyhentämisestä työkyvyttömyyden kohdatessa.

Muita vaihtoehtoja työttömyyden seurausten tukemisessa ovat esimerkiksi pankin myöntämät lyhennysvapaat kuukaudet.

Lainavakuutus osana erilaisia lainoja

Mikäli asuntolaina on suuri, sen lyhennysaikakin on yleensä pitkä ja ajanjaksoon mahtuu todennäköisemmin myös haasteita.

Sen sijaan kulutusluotto maksetaan yleensä takaisin nopeammin, ja ennen vakuutuksen ottamista voikin miettiä, onko lainavakuutus myös tässä tapauksessa tarpeen vain ylimääräinen menoerä.

Lisäksi työkyvyttömyyden tai vakavan sairauden yllättäessä asunnon voi yleensä myydä ja voit saada talouden tasapainoon uusiin olosuhteisiin nähden. Kulutusluotolla tehdyt hankinnat eivät ole yhtä helposti realisoitavissa.

Ennakoi lainaturva omalta osaltasi

Ennen vakuutuksen ottamista kannattaa arvioida parhaansa mukaan oletettavissa olevat riskit tapaturmaisen pysyvän haitan aiheuttamista seurauksista työttömyyteen ja vakavan sairauden varalta.

Luonnollisesti monia riskejä voi olla vaikea ennakoida, ja vakava sairaus voi yllättää koska tahansa.

Ei ole miellyttävää ajatella omalle kohdalle sattuvan tapaturmaisen pysyvän haitan aiheuttamia taloudellisia seurauksia.

Lainaturva tuo kuitenkin mielenrauhaa elämän ennakoimattomuuteen.

Lainaturva suojaa koko perhettä

Lainaturva pysyvän haitan ja kuoleman varalta suojaa paitsi lainaturvan hakijan taloutta, myös esimerkiksi lapsia. Samoin tapaturmaisen pysyvän haitan seuraukset tai vakava sairaus ovat helpompia kohdata perheenä, mikäli taloudesta ei joudu kantamaan ensisijaisesti huolta.

Lainaturvavakuutus on usein kauaskantoinen sijoitus, vaikka työkyvyttömyyden tai työttömyyden uhkaa ei olisikaan lähitulevaisuudessa.

Lainavakuutus on turvana erityisesti silloin, kun esimerkiksi säästöjä ei ole ollut mahdollista kerryttää.

Lainavakuutus sisältää myös rajoituksia

Kattavinkaan lainavakuutus ei korvaa rajattomasti työkyvyttömyyden tai työttömyyden seurauksia. Siksi kannattaa ottaa tarkkaan selvää, millaista turvaa voit saada ja millainen lainavakuutus on sinulle paras tapaturmaisen pysyvän haitan varalta.

Työkyvyttömyyden korvaukselle voi olla rajoituksia esimerkiksi, mikäli syynä on alkoholin tai lääkkeiden väärinkäyttö.

Takaisinmaksuturva voidaan evätä, jos kyse on omasta irtisanoutumisesta tai turvan saamisen ehtoja ei noudateta.

Turva on tilapäinen apu

Ehdoista riippuen turva myönnetään rajalliseksi ajanjaksoksi. Yleinen käytäntö on se, että työttömyydestä korvataan kerrallaan 12 kuukauden mittainen jakso. Työttömäksi voi jäädä rajatun määrän koko laina-aikana eri kerroilla.

Onkin mietittävä huolella, kannattaako vakuutusmaksut maksaa vai voiko työttömyyteen varautua jollakin muilla keinoilla.

Neuvottele pankin kanssa

Mikäli haet lainaturvaa, kun kyseessä on laina asuntoa varten, selvitä eri vaihtoehtoja pankin kanssa. Ota huomioon ehdot sekä kokonaiskustannukset siitä, mitä maksaa yhteensä lainan lyhennys ja lainaturvavakuutus.

Lähtökohta on se, että laina kuitenkin tulee maksaa eri tilanteissa. Tapaturmaisen pysyvän haitan ja kuoleman lisäksi eteen saattaa tulla todennäköisemmin työttömyys, jolloin taloudellinen vakaus on ensiarvoisen tärkeää.