Sijoitusasuntolaina

Asuntosijoittaminen on oivallinen tapa kerryttää omaisuutta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen tarve on suuri, joten vuokralaisen löytyminen ei yleensä tuota ongelmia. Tässä artikkelissa kerromme sijoitusasunnon rahoitusvaihtoehdoista ja erityisesti sijoitusasuntolainasta, joka on yleisin rahoituskeino sijoitusasunnon hankintaan. Kerromme myös, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen sijoitusasuntolainan ottamista. Lue lisää.

sijoitusasuntolaina

Kilpailuta asuntolaina yhdellä hakemuksella

Etuan avulla voit maksutta kilpailuttaa asuntolainasi vaivattomasti. Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali. Voit  kilpailuttaa myös ASP-lainan.

Asuntolainapankki useammalle

Harkitsetko uuden asunnon ostamista, mutta et ole saanut lainaa omasta pankistasi tai muilta perinteisiltä pankeilta?

Bluestep Bank pyrkii auttamaan sinua silloin, kun muut pankit eivät siihen pysty. Käymme yhdessä läpi taloudellisen tilanteesi ja selvitämme mahdollisuutesi asuntolainan saamiseen.

Miksi asuntosijoittaminen on hyvä vaihtoehto?

Asuntosijoittaminen on tapa sijoittaa pääomaa ja ansaita lisätuloja vuokratuottojen muodossa. Sijoitusasuntoa ei yleensä osteta käteisellä vaan rahoitukseen käytetään pankin myöntämää sijoitusasuntolainaa. Sijoitusasunto on sopiva vaihtoehto ylimääräisen käteisen sijoittamiseen.

Asuntosijoittamista pidetään melko riskittömänä sijoitusvaihtoehtona, mutta toki siihenkin liittyy riskejä. Riskitasoon voit tosin vaikuttaa itse tekemällä taustatyöt huolellisesti.

Miten suuri tuotto?

Miten suurta tuottoa voit odottaa, riippuu monesta asiasta. Keskimääräinen vuokratuottoennuste on yleensä alle 5 %, mutta toki suurempiinkin tuottoihin on mahdollisuus. Voit käyttää sijoitustoimintaan niin paljon omaa rahaa ja lainaa kuin haluat, mutta suunnitelmallisuus on kaiken a ja o.

Tutustu markkinoihin

Suomessa ihmiset muuttavat edelleen maalta kaupunkeihin, mikä vaikuttaa osaltaan myös asuntosijoittamisen kannattavuuteen. Suurin osa opiskelu- ja työpaikoista ja palveluista sijaitsee kaupungeissa, joten on ymmärrettävää, että ihmiset hakeutuvat kaupunkeihin.

Asuntosijoittamisen näkökulmasta kaupunkien keskustat ovat yleensä varmoja paikkoja sijoitusasunnon hankinnalle. Hyvien kulkuyhteyksien rooli on tärkeä. Asumistuki mahdollistaa sen, että asunnon vuokraaminen keskustasta tai sen lähettyviltä on mahdollista myös pienituloiselle.

Aseta realistiset tavoitteet

Asuntosijoittaja voi lähestyä sijoitustoimintaa useammasta eri näkökulmasta. Ensimmäisessä sijoittaja keskittyy kassavirtaan eli toisin sanoen vuokratuoton saantiin.

Toinen näkökulma asuntosijoittamiseen perustuu asunnon arvonnousuun. Arvonnoususta ei tietenkään ole takeita eikä asuntomarkkinoiden kehitystä voi takuuvarmasti ennustaa.

Kolmas mahdollinen strategia asuntosijoittamiseen on ostaa huonokuntoisia asuntoja ja nostaa niiden arvoa remontoimalla. Voit hakea lainaa myös remontointiin. Yleensä pankki auttaa lainan järjestämisessä.

Ennen asuntosijoittajaksi ryhtymistä ja lainan hakemista kannattaa pohtia omia tavoitteita asuntosijoittamisessa. Pohdinnan jälkeen kannattaa sijoittamisessa edetä näiden tavoitteiden pohjalta.

Vuokratuoton laskeminen ja sijoitusasuntolaina

Vuokratuoton laskemisessa voi käyttää erilaisia tekniikoita. Tärkeää kuitenkin on, että vertailet eri sijoituskohteita arvioimalla tuoton aina samalla tavalla. Asunnon velan lisäksi on järkevää huomioida mahdolliset tulevat remontit sekä varainsiirtovero.

Uudiskohteen hankkimisen positiivinen puoli on se, että remonttikuluja ei pitäisi lähivuosina tulla. Vanhemmissa asunnoissa remontteja tulee vastaan enemmin tai myöhemmin. Jos asunsijoittamisen strategiasi kulmakivi on arvonnousu, vuokratuoton ei tarvitse olla niin suuri.

Sijoitusasuntolaina asuntosijoittamisessa

Voit hakea lainaa sijoitusasunnon ostoon, mutta asuntolainaa kannattaa hakea ja nostaa maltillisesti. Sijoitusasuntolainaa harkitessa on hyvä muistaa oman talouden kaikkien lainojen lyhennykset ja korko, jotta oma taloutesi ei joudu liian tiukille.

Tavoite voi olla esimerkiksi se, että käytät sijoitusasunnon ostamiseen 50 %:n velkavipua. Sijoitusasuntolainan korko voi myös nousta, mikä kannattaa huomioida jo ennen lainan hakemista. Hae lainaa mutta muista huomioida lainan kulut.

Hae lainaa

Voit hakea lainaa sijoitusasunnon hankkimista varten. Ennen kuin haet lainaa, pohdi tarkasti seuraavia asioita:

  • Lainan määrä. Kuinka paljon lainaa todella tarvitset? 100-prosenttista velkavipua ei suositella, joten suunnittele sijoitusstrategiasi hyvin. Sijoitusasuntolaina on merkittävä päätös myös oman taloutesi kannalta.
  • Laina-aika. Kuinka pitkä laina-aika sopii suunnitelmiisi? Asuntolainojen laina-ajat vaihtelevat vuosista vuosikymmeniin.
  • Lainan korko. Miten suuri korko sopii suunnitelmiisi ja maksukykyysi? Nimelliskorkoa parempi ominaisuus vertailuun on todellinen vuosikorko, joka sisältää nimelliskoron lisäksi myös muut mahdolliset kulut, muun muassa avausmaksun.

Jos tähtäät useamman sijoitusasunnon hankintaan, on ensiarvoisen merkityksellistä, että maksat lainan lyhennykset täsmällisesti laina-ajan kuluessa. Tällöin olet pankin silmissä tärkeä asiakas ja voit esimerkiksi saada uuden asuntolainan tai sijoitusasuntolainan myöhemmin.

Valitse sijoitusasunto oikein

Ennen kuin haet lainaa tai teet päätöksen asunnon hankinnasta, voit ja on järkevääkin tutustua taloyhtiön tietoihin. Selvitä, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja mitä remontteja on tulossa.

Hyvin hoidetussa taloyhtiössä on kunnossapitosuunnitelma, tulevat remontit on suunniteltu kymmeneksi vuodeksi ja tieto on kaikkien saatavilla. Remonttikuluihin täytyy pääkaupunkiseudulla varata noin 700 euroa neliötä kohti ja muualla Suomessa muutama sata euroa vähemmän.

Uudiskohteissa remonttikuluihin ei tarvitse erikseen varautua. Jos siis haluat, että asunto on remonttivapaa, osta asunto, joka on uudiskohde.

Taloyhtiön tilinpäätöstietojen avulla voit ymmärtää taloyhtiön tilannetta entistäkin syvällisemmin. Näet esimerkiksi helposti sen, millaisiin kuluihin asuntoyhtiössä on mennyt rahaa ja mikä on pankin tai pankkien rooli yhtiön toiminnan rahoituksessa.

Huomio vuokralaisen valintaan

Sopiva asunto on löydettävä, mutta lähes yhtä tärkeää on löytää sopiva vuokralainen asuntoon. Kun valitset vuokralaista, tarkista hänen luottotiedot ja tapaa hänet henkilökohtaisesti. Tämä todennäköisesti auttaa sopivan vuokralaisen löytämisessä.

Vuokralaisen koti on asunto, jonka sinä omistat. Haluat, että hän pitää asuntosi erinomaisessa kunnossa. Ole yhteydessä vuokralaiseen aktiivisesti.

Vuokrasopimuksen tekeminen

Ei ole yhdentekevää, millainen vuokrasopimus on. Paras sopimus on mahdollisimman selkeä. Apuna kannattaa tarvittaessa käyttää omaa asiantuntijaa.

Varaudu kuluihin

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista asunnon kunto on tärkeää käydä läpi vuokralaisen kanssa. Asunnon kunto on järkevää dokumentoida myös kuvien avulla. Sama toimenpide toistetaan siinä vaiheessa, kun vuokralainen on muuttamassa pois.

Vuokralaisen vastuulla on hankkia kotivakuutus. Voit olla yhteydessä vuokralaiseen ja muistuttaa häntä asiasta.

Opiskele asuntosijoittamiseen liittyviä asioita verkossa

Asuntosijoittamisesta on saatavilla paljon tietoa esimerkiksi verkossa, joten asian opiskelu ei edellytä kirjastovisiittiä. Asuntosijoittamisessa paras tuotto ei välttämättä tule helposti ja nopeasti, vaan kyse on pikemminkin vuosien ja vuosikymmenten sijoituksista.

Mitä paremmin tunnet alan, sitä todennäköisemmin saat hyvää tuottoa sijoituksellesi. Hae lainaa vasta huolellisen harkinnan jälkeen. Ota huomioon myös lainan todellinen vuosikorko sekä lainan takaisinmaksuaika.

Verkostoidu

Sosiaalisen median alustoilla on runsaasti asuntosijoittamiseen liittyviä keskusteluryhmiä. Näissä ryhmissä voit verkostoitua muiden asuntosijoittajien kanssa ja saada kallisarvoista tietoa paitsi asuntosijoittamisesta käytännössä, myös pankkien suhtautumisesta asuntolainan ottamiseen sijoitustoimintaa varten.

Vertaistuki on tarpeellista ja toisaalta myös mukavaa. Vaihtamalla ajatuksia kokeneempien asuntosijoittajien kanssa, voit säästää monta tuhatta euroa. Lainan hakeminen on helppoa, kun sijoitusasuntoa ja sijoitusasuntolainaa koskevat asiat ovat selvillä.

Ole reilu vuokranantaja

Kun sinä arvostat vuokralaistasi, on todennäköisempää, että hän kohtelee omaisuuttasi hyvin. Yhteydenpito kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi.

Reilu vuokranantaja ymmärtää, jos vuokralaisen elämässä tapahtuu yllättäviä asioita ja hän tarvitsee satunnaista joustoa vuokranmaksuun. Näin voi käydä kenelle tahansa.

Liikaa ei kuitenkaan ole syytä joustaa. Myös sinun on saatava sijoituksellesi tuottoa!

Hae sijoitusasuntolaina ja ryhdy asuntosijoittajaksi vaikka tänään. Näin sinulle aukeaa kokonaan uusi asuntosijoittamisen maailma, joka imaisee helposti mukaansa.