Lainan lyhennysvapaa

Kaipaatko hengästystaukoa asuntolainan tai muun lainan lyhennyksestä? Lainan lyhennysvapaa tarjoaa lyhytaikaisen helpotuksen kiristyneeseen taloudelliseen tilanteeseen esimerkiksi asuntolainan tapauksessa. Tässä artikkelissa kerromme, kenelle lainan lyhennysvapaa sopii ja miten voit hakea lyhennysvapaata. Lue lisää.

lainan lyhennysvapaa

Mikä lyhennysvapaa on?

Lyhennysvapaa tarkoittaa lainan takaisinmaksuaikatauluun tehtävää muutosta, jonka aikana maketaan vain korot ja kulut mutta ei varsinaisia lainanlyhennyksiä.

Lyhennysvapaan aikana lainaa ei siis maksetaan takaisin, jolloin myös laina-aikaa täytyy pidentää lyhennysvapaan verran tulevaisuuteen.

Mihin lainaan lyhennysvapaa sopii?

Lyhennysvapaata haetaan tyypillisesti suurempiin lainoihin, kuten asuntolainaan, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muuhun lainaan. Pankit antavat lisätietoja ja kertovat lisää siitä, millainen tilanne ja laina sopii lyhennysvapaan ottamiseen.

Miksi lyhennysvapaa?

Viime vuosien aikana maailmassa tapahtunut yllättäviä asioita. Vaikka laina olisi otettu hyvin harkitusti ja sovitettu omaan taloudelliseen tilanteeseen, kaikenlaisiin yllätyksiin ei ole mahdollista varautua.

Elämän yllättävät muutokset

Elämäntilanteen tai työpaikan muutos voi saada aikaan tilapäisen muutoksen myös rahatilanteeseen, jolloin helpotusta kannattaa hakea esimerkiksi lyhennysvapaasta.

Omaa taloutta ei kannata kiristää liian tiukalle, ja lyhennysvapaa on yksi apu tilanteen hetkelliseen helpottamiseen esimerkiksi sähkökustannusten noustua.

Kuinka monta kuukautta lyhennysvapaata?

Lyhennysvapaita kuukausia voi ottaa sen verran kuin tarvitsee, mutta yleensä jo muutaman lyhennysvapaan kuukauden pitäminen helpottaa taloudellisen tilanteen hetkellistä epätasapainoa.

Kuka voi hakea lyhennysvapaata?

Lyhennysvapaata voi hakea kuka tahansa, jolla on pankissa isompi laina, esimerkiksi asuntolaina. Voit hakea lyhennysvapaan omasta pankistasi. Lainan kilpailuttaminen voi olla vaihtoehto silloin, jos et ole tyytyväinen pankkisi lainaehtoihin.

Huomaa, että lyhennysvapaasta seuraa pidempi laina-aika, koska lyhennysvapaan aikana laina ei lyhene. Tällainen muutos voidaan tyypillisesti tehdä vain rajallisen määrän kertoja.

Keskustele pankin kanssa siitä, sopiiko lyhennysvapaa omaan tilanteeseesi ja miten voit hakea asuntolainen lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana maksat korot ja mahdolliset muut kulut pankin hinnaston mukaisesti.

Kuinka pitkään lyhennysvapaata voi pitää?

Jo pari kuukautta lyhennysvapaata helpottaa yleensä taloudellista tilannetta, mutta pankin kanssa voi sopia myös pidemmästä vapaasti.

Lyhennysvapaa voi siten olla jopa 12 kuukautta, jos pankki ja asiakas ovat niin sopineet. Jos sovit näin pitkästä lyhennysvapaasta, ota huomioon, että et välttämättä voi jatkaa lyhennysvapaata enää sovitun ajan jälkeen. Vaikka pankit pyrkivätkin joustamaan mahdollisuuksien mukaan, täytyy niiden tehdä myös tulosta ja saada lainaamiaan rahoja takaisin.

Mitä seurauksia lyhennysvapaan pitämisellä voi olla?

Asuntolainan laina-aikaa voi pidentää sovitulla tavalla, koska joka tapauksessa laina-aika on vuosien pituinen. Lyhennysvapaata ei siis kannata kevyin perustein, jotta saat myös lainasi jossain vaiheessa kokonaan maksetuksi.

Voit neuvotella lainan joustoista, kuten lyhennysvapaasta, pankkisi kanssa esimerkiksi verkkoneuvottelussa. Samalla voit mahdollisesti käydä läpi muuta taloudellisesta tilannetta ja päivittää muitakin pankkipalveluja nykytilanteen tasolle.

Miten lyhennysvapaata haetaan?

Lyhennysvapaan hakeminen onnistuu tyypillisesti helpoiten ottamalla yhteyttä omaan pankkiin. Yhteydenotto onnistuu nykyaikana esimerkiksi verkkopankin kautta. Voit jättää soittopyynnön ja pyytää pankkineuvojaasi ottamaan yhteyttä sinuun tässä asiassa.

Lyhennysvapaan myöntäminen lainaan voi edellyttää tiettyjä asioita, kuten sitä, että asiakas on hoitanut lyhennykset tähän saakka ajallaan ja täsmällisesti. Mahdolliset muut ehdot vaihtelevat pankkikohtaisesti.

Kuinka monta kertaa lyhennysvapaata voi saada?

Voit saada lainan lyhennysvapaata niin monta kertaa kuin pankki sitä sinulle myöntää. Voit keskustella mahdollisesta tulevasta lyhennysvapaasta jo lainan hakemisvaiheessa.

Tällöin ei tule yllätyksenä, kuinka monta kertaa voit hakea lyhennysvapaata lainan takaisinmaksun aikana. Vastuullinen lainanottaja yrittää parhaansa mukaan huolehtia siitä, että lainan lyhennykset hoidetaan ajallaan. Tällaisina aikoina on toki ymmärrettävää, että ihmisten elämäntilanteissa tapahtuvaa yllättäviäkin muutoksia, jotka vaikuttavat myös henkilön kykyyn lyhentää lainojaan, esimerkiksi asuntolainaa.

Ota yhteyttä omaan pankkiisi, jos haluat lisätietoja lainan lyhennysvapaan pitämisestä. Vaikka pankit tekevätkin liiketoimintaa, löytyy heiltä kohtuullinen määrä joustoa muuttuviin elämäntilanteisiin. Omasta tilanteesta kannattaa keskustella avoimesti ja rehellisesti. Tällöin yleensä myös ratkaisu on lähempänä.