Mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa?

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa sitä, että henkilö on jättänyt toistuvasti laskunsa taikka muun velkansa maksamatta. Hänellä on siis ilmennyt maksuhäiriö. Maksuhäiriömerkintä näkyy esimerkiksi Suomen Asiakastiedon ja Bisnode Finlandin luottotietorekisterissä. Se haittaa elämää monin eri tavoin, sillä monista arkisista asioista, kuten vuokrasopimuksen solmimisesta, tulee aiempaa vaikeampaa tai jopa mahdotonta. Lue lisää.

maksuhairiömerkintä

Kuinka kauan maksuhäiriömerkintä on voimassa?

Maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika on 2-3 vuotta. Kun maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka on saatu maksettua ja luottotietorekisteriin on ilmoitettu maksusta, poistuu maksuhäiriömerkintä kuukauden kuluessa.

Kuinka maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään?

Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään monin tavoin tehden siitä vaikeaa. Maksuhäiriö voi estää esimerkiksi lainan ja vuokra-asunnon saamisen.

Jos luottotiedot eivät ole kunnossa, voi sinulla olla vaikeuksia jopa puhelinliittymän avaamisessa ennen kuin maksuhäiriömerkintä poistuu ja saat ref merkinnän.

Tästä syystä omat luottotiedot kannattaa pitää puhtaina. Omat luottotiedot voi myös tarkistaa maksutta kerran vuoden aikana Suomen Asiakastiedon luottotietorekisteristä.

Mitä tarkoittaa suppea ulosotto?

Jos henkilö on suppeassa ulosotossa, on velkoja rajoittanut ulosottotoimia. Tällöin toimenpiteet kohdistuvat ainoastaan velallisen palkkaan ja eläkkeeseen sekä sellaiseen muuhun ulosmittaukseen, jonka aikana ulosmittauksen kohteena olevan omaisuuden rahaksi muuttaminen ei ole tarpeen.

Mitä ref-merkintä tarkoittaa?

Ref-merkintä tarkoittaa sitä, että henkilö on saanut maksettua velan takaisin kokonaan. Jos velkasi on maksettu, muistathan huolehtia itse, että ref-merkintä merkitään luottotietoihisi.

Ref-merkinnän päivittyminen ei ole automaattista, minkä vuoksi on tärkeää huolehtia siitä itse. Ref-merkintä helpottaa huomattavasti arkea, joten sitä kannattaa tavoitella.

Kuinka ref merkintä luottotiedoissa vaikuttaa?

Ref-merkintä luottotiedoissa tarkoittaa sitä, että velka on maksettu kokonaisuudessaan se on siis todiste velan maksamisesta. Ref-merkinnän myötä henkilön on siis mahdollista saada taas lainaa.

Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?

Maksuhäiriömerkintä poistuu luottotietorekisteristä, kun ulosottoon mennyt velka on maksettu tai pitkäaikainen ulosotto on päättynyt. Velallisen tulee kuitenkin pyytää, että Ulosottolaitos poistaa maksuhäiriömerkinnän eli tieto maksun suorittamisesta tulee toimittaa Ulosttolaitokselle.

Jos maksuhäiriömerkintä on merkitty koodilla UMS, se poistuu heti, kun velka on maksettu ja velallinen tai ulosotto ilmoittaa tästä luottotietorekisteriin. Samalla asiakkaalta poistuu heti maksuhäiriömerkinnän aiheuttamat arjen haasteet.

Uuden lain mukaan maksuhäiriömerkintä on voimassa kaksi vuotta tai kolme vuotta, ellei velallinen suoriudu velan maksamisesta tätä aiemmin. Kahden tai kolmen vuoden aikana maksuhäiriömerkintä kuitenkin haittaa elämää monin eri tavoin.

Velallinen ei useinkaan voi saada muun muassa lainaa. Myös esimerkiksi puhelinliittymän avaaminen tai vuokrasopimuksen solmiminen voi olla haastavaa maksuhäiriömerkinnän jälkeen.

Vaikka velallinen saa uuden lain myötä luottotiedot takaisin 2 – 3 vuodessa, kannattaa maksuhäiriömerkinnän syntyminen kuitenkin pyrkiä estämään. Näin säästyy monelta harmilta.

Kuinka voin ennaltaehkäistä maksuhäiriömerkinnät?

Maksuhäiriömerkinnät luottotietorekisteriin ovat ikäviä seuralaisia. Tämän vuoksi on tärkeää ryhtyä tarpeellisiin toimiin ajoissa maksuhäiriön välttämiseksi.

Jos olet joutumassa maksuvaikeuksiin lainan tai laskun suhteen, ota heti yhteyttä velkojaan. Älä viivyttele tai jää asian kanssa yksin.

Voit saada esimerkiksi siirrettyä laskun tai lainan eräpäivää tai saada sille maksuaikaa. Voit myös saada mahdollisuuden maksaa lasku erissä.

Sinulla voi myös olla mahdollisuus saada lainaan maksu- tai lyhennysvapaita kuukausia. Erilaiset mahdollisuudet kannattaa kartoittaa ajoissa.

Voit siten välttyä suuremmilta hankaluuksilta ja ikäviltä merkinnöiltä luottotietorekisteriin. Tartu siis härkää sarvista ja ota yhteyttä asianmukaisiin tahoihin ajoissa.

Esimerkiksi Velkaneuvonnasta on mahdollista saada maksutonta neuvontaa maksuvaikeuksien suhteen. Tämä tieto voi auttaa sinua välttämään maksuhäiriön ja pitämään luottotietosi puhtaina.

Luottotietojesi rekisteröinnistä vastaavat Suomen Asiakastieto ja Bisnode. Löydät rekisteristä lisäksi ref-merkintätiedot. Muista hakea ref-merkintää, jos olet maksanut maksuhäiriömerkinnän aiheuttaneen velan. Tiedon lisäämisen myötä olet luotonantajien silmissä aiempaa luotettavampi asiakas.

Ref-merkintä voi auttaa sinua saamaan lainaa tavallista nopeammin maksuhäiriömerkinnän jälkeen. Voit tarkistaa Suomen Asiakastiedon kautta tarvittaessa kerran vuodessa maksutta luottotietosi ja onko sinulla ref-merkintä.

Harkinta on valttia velan ottamisessa

Ottaessasi lainaa sinun kannattaa harkita asiaa hyvin tarkkaan. Varmista, että selviät varmasti velan maksusta sovitusti ja suunnitellusti. Voit näin välttää maksamattoman velan aiheuttamat ikävät merkinnät luottotietorekisteriin.

Huomioi velan lisäksi myös mahdolliset elämässä tapahtuvat taloudelliset yllätykset ja punnitse keräämäsi tieto tarkkaan ilman vaaleanpunaisia silmälaseja. Laske tarkasti etukäteen velan kokonaiskustannukset. Punnitse myös tarkkaan, kuinka monta vuotta sinulla menee velan takaisin maksamiseen.

Yritä jo etukäteen miettiä, onko elämässäsi tapahtumassa suuria muutoksia laina-aikana. Jos laina-aika on esimerkiksi 15 vuotta, on todennäköistä, että elämäsi tulee muuttumaan paljonkin tänä aikana. Pohdinnan ja sen kautta syntyneen tiedon valossa on entistä helpompaa tehdä järkeviä valintoja.

Jos velallinen saa esimerkiksi perheenlisäystä, nousevat hänen kulunsa usein nopeasti aiempaa huomattavasti suuremmiksi. Samalla velan maksamisesta voi tulla aiempaa vaikeampaa. Tämä kannattaa huomioida jo ennen velan ottamista.

Kilpailuta velkasi aina perusteellisesti ennen kuin otat uutta lainaa. Vertaile lainatarjouksia ja valitse tämän tiedon pohjalta sinulle sopivin vaihtoehto.

Harkinta auttaa välttämään tulevaisuuden taloudelliset vaikeudet ja maksuhäiriön sekä siitä aiheutuvat merkinnän, joka vaikeuttaa elämää monin eri tavoin. Etenkin lapsiperheiden on vaikeaa elää tavallista arkea maksuhäiriön kanssa.